Летопис школске 2016/2017. године (.pdf)

СЕПТЕМБАР

1.9.2016.                             Пријем првакa

Поводом поласка ученика у први разред, у издвојеном одељењу у Палиграцу одржана  је свечана приредба којој су, поред  родитеља, ученика и наставника школе, присуствовали и градоначелник Ниша Дарко Булатовић и Марина Костић, начелница  Управе за образовање. Градоначелник је том приликом првацима уручио пакетиће са школским прибором, а уједно је најавио и почетак радова на реконструкцији школске  зграде у Пaлиграцу. Приредбу су организовали ученици млађих разреда сa својим  учитељицама, а наступ је употпунио хор школе.

2.9.2016.                      Хуманост на делу

Наставник географије Миљан Стојановић органозовао је акцију прикупљања  књига, уџбеника и школског прибора за децу са Косова и Метохије.

8.9.2016.           Међународни дан писмености

И овог септембра наша школа обележила је Међународни дан писмености. Чланови нашег школског тима већ четири године успешно реализују програм основног образовања одраслих и на тај начин доприносе смањењу броја неписмених.

ОКТОБАР

3 – 7.10.2016.                   Дечја недеља

Под  слоганом  ,,Нећу да бригам, хоћу да се играм” и ове школске године у периоду од 3. до 9. октобра низом активности обележена је Дечја недеља.

У понедељак 3.10.2016. године одржан је спортски дан.

У уторак 4.10.2016. године спроведена је акција „Деца – деци”, прикупљање играчака за предшколце и донирање  књига за школску библиотеку.

У среду 5.10.2016. године школска библиотека расписала је литерарни конкурс на тему ,,Нећу да бригам, хоћу да се играм”.

7.10.2016. године, последњег дана обележавања Дечје недеље, у издвојеном одељењу у Велепољу приређен је маскенбал за предшколце и ученике млађих разреда.

6.10.2016.                              Дан школе

Дан школе свечано је прослављен 6. октобра 2016. године. Ученици млађих разреда  тим поводом извели су представу под називом  „Код  доктора” док су чланови  драмске секције са својом наставницом српског језика одушевили публику извођењем „Госпође министарке” нашег прослављеног комедиографа Бранислава Нушића. Након завршетка приредбе ученици 1. разреда свечано су примљени у Дечји савез. Тим поводом подељени су им пригодни поклони. Успешан дан заслађен је укусним, сланим и слатким ђаконијама које су припремили чланови Ученичког параламента.

19.10.2016.   Посета ученика ОШ„Вук Караџић” из Ниша

Дана 19. октобра 2016. године нашу школу посетили су ученици старијих разреда    ОШ ,,Вук Караџић” из Ниша. Групу од дванаесторо ученика предводили су наставник  географије Миљан Стојановић, наставница српског језика Марина Видојевић  и психолог школе Драгана Митровић. Ученици су прва четири часа присуствовали настави. Пети час био је предвиђен за шетњу до центра села, а шести за заједнички рад чланова Ученичког парламента, на тему „Школа- некад и сад”. Посета је организована у циљу стварања подстицаја за учење кроз призму међувршњачке сарадње. Ученици су се упознали са амбијенталном наставом, техникама и методама учења, предностима у коришћењу „паметних  табли”. Боравак у природи искоришћен је за упознавање са географијом и историјом миљковачког краја. Надамо се да ће се сарадња између наше школе и ОШ „Вук Караџић” из Ниша наставити, на обострано задовољство ученика и наставника, и унапред се радујемо следећем сусрету.

19.10.2016.                            Еко школа

На скупу координатора Еко-школе одржаном 19.10.2016. године у Параћину, нашој школи додељена је зелена застава, као и сертификат о стеченом статусу међународне Еко-школе. Ово значајно признање додељује се за изузетна достигнућа у спровођењу и унапређивању образовања о одрживом развоју и сталном побољшању по питањима животне средине у самој школи и њеној широј околини.

НОВЕМБАР

24.11.2016.                 Песнички Миљковац

У организацији Општине Црвени крст и Нишког културног центра дана 24.11.2016. године одржан је девети по реду ,,Песнички Миљковац”. Ова традиционална манифестација сваке године окупља и награђује младе песнике из целе Србије. Тим поводом награђени песници казивали су своје стихове ученицима наше школе.

ДЕЦЕМБАР

4.12.2016.                                  Семинар

Дана 4.12.2016. године у просторијама Регионалног центра одржан је семинар ,,Методе наставе и учења”. Семинару су присуствовали наставници, стручни сарадници и директор школе.

14.12.2016.                         Хранилице за птице        

Ученици млађих разреда у издвојеном одељењу у Паљини правили су хранилице које ће изгладнелим птицама, уколико зима буде хладна и богата снегом, бити један од главних извора хране.

30.12.2017.                   Новогодишње чаролије 

Предшколци и ученици млађих разреда у издвојеним одељењима приредили су 30.12.2016. новогодишњу приредбу за родитеље, док су ученици старијих разреда на предлог Ученичког парламента организовали новогодишњу журку. Ученици су израдили новогодишње украсе од рециклираног материјала и притом су показали изузетан дар и креативност.

ЈАНУАР

27.1.2017.             Школска слава – Свети Сава 

Свечаном приредбом коју су извели ученици млађих разреда из Велепоља прослављена је школска слава Свети Сава.

ФЕБРУАР

28.2.2017.                    Покренимо нашу децу      

Дана 28.2.2017. године учитељица Снежана Ђурђановић је члановима Стручног већа разредне наставе пренела своје утиске са обуке „Покренимо нашу децу” и тим поводом одржала је презентацију. Пројекат „Покренимо нашу децу” примењиваће се од  1. марта 2017. године у млађим разредима.

МАРТ

21.3.2017.    Угледни час из математике у издвојеном одељењу у Палиграцу

Дана 21.3.2017. године одржан је угледни час из математике у издвојеном одељењу у Палиграцу.

22.3.2017. Посета Основној школи „Вук Караџић”

Дана 22.03.2017. године чланови Ученичког парламента наше школе, у пратњи наставника и педагога школе, узвратили су посету својим другарима из ОШ „Вук Караџић” у Нишу. Ученици су прва два часа присуствовали настави, а затим су посетили „Тврђаву”  у Нишу. Том приликом је наставник историје одржао кратко предавање о историјским и културним знаменитостима Нишке тврђаве. Након тога организовано је спортско надметање у одбојци. По повратку у школу, ученици ОШ „Војислав Илић Млађи” из Хума извели су представу Зона Замфирова за своје вршњаке из Миљковца и Ниша. Сарадња и дружење између парламентараца двеју школа ће се, на обострано задовољство, и даље наставити.

31.3.2017.                               Наук није баук

Дана 31.3.2017. и  1.4. 2017. године на Електронском  факултету у Нишу одржан је девети Фестивал науке Наук  није  баук.

Ове школске године по први пут учествовали су и ученици наше школе. Циљ поставке  „Освајачи  осмеха” био је да покаже како сачувати и поправити  здравље зуба, а самим тим и целог организма.

Зашто је битна правилна нега зуба, колико нам времена  дневно треба за оралну  хигијену, како исхрана утиче на здравље зуба, да ли пушење штети зубима, зашто су битни редовни и благовремени одласци код стоматолога – била су нека од питања на која су посетиоцима одговарали наши ученици.

Носиоци овог пројекта били су:

1.Магдалена Петровић, наставница физике

2.Светлана Стевановић, наставница биологије и

3.Татјана Станковић, наставница хемије.

Након завршеног фестивала са сигурношћу можемо рећи да је наша поставка утицала на подизање свести о значају оралног здравља.

АПРИЛ

11.4.2017.                                Стрељаштво

Дана 11.4.2017. године у стрељачком клубу Ниш 1881 у Нишу одржано је Општинско такмичење у стрељаштву за ученике старијих разреда са територије Општине Црвени крст. Нашу школу представљале су Сара Радојковић и Сања Јовановић, ученице седмог разреда, и Тамара Милошевић, ученица осмог разреда. У екипној конкуренцији овај тим освојио је 2. место, док је у појединачној конкуренцији Тамара Милошевић освојила сребрну медаљу.

12.4.2017.                                 Шаховски турнир

Поводом ускршњих празника 12.4.2017.године у просторијама матичне школе у Миљковцу одржан је шаховски турнир. За турнир се пријавило 10 ученика од 4. до 8. разреда. Одиграна су три кола, а као најбољи шахисти показали су се Андрија Стевановић, ученик 7. разреда, и Дејана Јовановић и Младен Нешић, ученици 8. разреда. Организатори турнира били су Милена Стевановић, наставница физичког васпитања, и Небојша Јовић, наставник руског језика и  руководилац  шаховске секције. Турнир је изазвао велико интересовање учесника и посматрача па је одлучено да постане традиционалан.

12.4.2017.                         Ускршња изложба

Поводом ускршњих празника 12.4.2017. године у дворишту матичне школе одржана је традиционална продаја ускршњих јаја на којој су учествовали сви ученици наше школе.

20.4.2017.                 Уређење школског дворишта

Ученици старијих разреда наше школе радили су на пролећном уређивању и улепшавању школског дворишта. Том приликом посадили су цвеће и лековито биље.

23.4.2017.                         Светски дан књиге

И ове школске године у нашој школи обележен је 23.април- Светски дан књиге и ауторских права. Тим поводом школска библиотека наградила је своје најверније читаоце. За највише прочитаних књига награђена је Наташа Јовановић, ученица 6.разреда, док су ученици 5.разреда колективно највише читали у школској 2016/2017.години.

26.4.2017.                         Стоп – сви на спорт

Ученици 4. разреда наше школе учествовали су 26.априла 2017. године на манифестацији Стоп – сви на спорт, коју је организовала Полицијска управа Ниш на стадиону Чаир.

 27.4.2017.                  Угледни час у Велепољу

Дана 27.4.2017. године у издвојеном одељењу у Велепољу учитељица Снежана   Ђурђановић одржала је угледни час из физичког васпитања.

МАЈ

12.5.2017.                                 Крос РТС-а

Дана 12. маја 2017. године у матичној школи у Миљковцу органозован је традиционални крос  РТС-а на којем су учествовали  предшколци  и  ученици од 1. до 8. разреда наше школе.

18.5.2017.                                 Екскурзија

За ученике млађих и старијих разреда наше школе 18. маја 2017. године организована је једнодневна екскурзија. Ученици су посетили манастире Поганово и Суково, хидроцентралу у Сићеву, музеј и тврђаву у Пироту.

23.5.2017.                               Песнички дан

Недељко Попадић, познати српски песник за децу, био је гост наше школе 23. маја 2017. године. Том приликом ученицима млађих разреда казивао је стихове из своје најновије збирке песама Сањарење.

25.5.2017.                             Пројектни дан

Дана 25.5.2017.године у нашој школи одржан је Еко пројектни дан на тему Чување енергије и редукција загађења. У пројектном дану учествовали су сви ученици наше школе. Задаци су били подељени по разредима и били су радионичарског типа. Циљ је био објаснити значај алтернативних извора енергије и подићи еколошку свест о енергетској ефикасности. На крају дана организован је маскенбал на којем су ученици продефиловали у костимима од рециклираног материјала.

ЈУН

2.6.2017.                          Позориште у школи

Чланови Луткарског позоришта из Ниша били су гости наше школе 2.јуна 2017.године.  Том приликом извели су интерактивну представу „Весели кловнови”.

6.6.2017.                Гости из ОШ „Душан Радовић”

Чланови оркестра из ОШ„Душан Радовић” из Ниша извели су 6. јуна 2017. године мини концерт за наше ученике. Tим поводом је и хор домаћина отпевао неколико песама.

 

 

Летопис школске 2014/2015. године

 • 01.09.2014. Срећан почетак нове школске године!
 • 06.10.2014. Ученици и наставници ОШ „Лела Поповић“ свечаном приредбом обележили Дан школе. Приредба је била посвећена стогодишњици избијања Првог светског рата.
 • 06.10.2014. Почетак нове школске године за полазнике Основног образовања одраслих.
 • 06.10-10.10.2014. Под слоганом „Свако дете срећног лица чува једна породица“ ученици ОШ „Лела Поповић“ низом активности свечано обележили Дечју недељу.
 • 09.10.2014. У оквиру обележавања Дечје недеље одржан је школски крос на којем су учествовали предшколци и ученици од првог до осмог разреда.
 • 28.10.2014. Под покровитељством нишког „Црвеног крста“ одржана је традиционална „Трка за срећније детињство“ на којој су учествовали и постигли одличне резултате следећи ученици наше школе: Матија Стојановић 2. разред, 1. место; Лазар Димитријевић 3. разред, 2. место; Анђела Милошевић 8. разред, 2. место.
 • 03.11.2014. ОШ „Лела Поповић“, као прва школа у Србији, отворила је издвојено одељење Основног образовања одраслих у оквиру Казнено-поправног завода у Нишу.
 • 18.12.2014. У дворишту ОШ „Лела Поповић“ свечано је отворена летња учионица. Пројекат под називом „Учионица у природи“ финансирали су НИС и Општина Црвени крст. Свечаном отварању присуствовали су представници НИС-а, челници Општине Црвени крст, ученици и наставници ОШ „Лела Поповић“, родитељи ученика и мештани Миљковца.
 • 23.12.2014. Одржана еколошка радионица за ученике од 5. до 8. разреда. Предавање под називом „Општи појмови о заштити животне средине“ одржао је Зоран Станижан, професор српског језика и новинар из Панчева.
 • 30.12.2014. Изложба новогодишњих честитки.
 • 27.01.2015. Свечаном приредбом прослављена школска слава – Свети Сава.
 • У суботу 14.03.2015. године у ОШ „Лела Поповић“ у Миљковцу одржано jе Општинско такмичење из биологије, за школе са територије Општине Црвени крст.
  На окружно такмичење су се пласирали такмичари који имају од 85 до 100 бодова.
 • Ученици наше школе постигли су запажене резултате на одржаним општинским такмичењима:
 1. Андрија Стевановић, математика и биологија-прво место, пласирао се на окружно;
 2. Дејана Јовановић, биологија-друго место, пласирала се на окружно;
 3. Тамара Милошевић, биологија-друго место, пласирала се на окружно;
 4. Невена Ђорђевић, биологија-треће место;
 5. Марко Ковачина, биологија-треће место;
 6. Андреа Ранђеловић, биологија-треће место;
 7. Александар Марковић, шах, пласирао се на окружно;
 8. Срећко Марковић и Младен Мирковић, Тесла инфо куп, пласирали се на окружно.
 • 19.03.2015. Ученици наше школе низом активности (Пројекција филма „Жеђ света“; презентација ученице VIII разреда Јелене Марковић на тему „Загађивање водених екосистема и могућности заштите“; радионице из комплета „Зелени пакет“; израда паноа) обележили Светски дан воде, 22. март. Све активности ученици су урадили у сарадњи са наставницом биологије Светланом Стевановић, наставницом физике Магдаленом Петровић и наставницом хемије Татјаном Станковић.
 • 20.03.2015. Одржано школско такмичење рецитатора на којем су учествовали ученици млађих разреда. На општинску смотру рецитатора, која ће се одржати 27.03.2015. године у Нишу, пласирали су се Анђела Перић, ученица IV разреда и Филип Миљковић, ученик II разреда.
 • 20.03.2015. Ученици старијих разреда са наставницом географије Зораном Јанковић експериментално посматрали помрачење Сунца.
 • 23.03.2015. Ученици наше школе (Кристина Мирковић VII разред, Данило Ђокић VI разред, Сара Радојковић V разред, Невена Ђорђевић V разред и Кристина Антић V разред) учествовали су на ликовном конкурсу „Вода за живот“ у организацији ЈКП „Наисус“. Њихови радови оцењени су као најбољи, тако да су се прикључили акцији „Шетња за воду“ пешачећи од центра града до изворишта Медијана. На изворишту Медијана ђаци су видели процес добијања воде за пиће у Нишу, а затим су погледали презентацију Завода за заштиту природе Републике Србије о важности воде.
 • 24.03.2015. Наше ученице Тамара Милошевић VI разред, Сара Радојковић V разред и Анђела Крстић VIII разред освојиле су треће место на екипном такмичењу у стрељаштву.
 • 08.04.2015. И ове школске године наши ученици одушевили су нас својом оригиналношћу и креативношћу у осликавању ускршњих јаја.
  Продајна изложба је одржана у матичној школи у Миљковцу.
  Најлепше ускршње јаје у категорији предшколаца и ученика млађих разреда направили су предшколци Сара и Петар Првуловић. Друго место освојио је Александар Петровић, ученик првог разреда, а треће Петар Миљковић, ученик другог разреда.
  У категорији ученика старијих разреда тријумфовала је ученица осмог разреда Александра Перић. Другопласирана је била Тамара Милошевић, ученица шестог разреда, а трећепласирана Невена Ђорђевић, ученица петог разреда.
 • 22.04.2015. И ученици наше школе низом активности обележили су Дан планете Земље. Ученица осмог разреда Јелена Марковић својом презентацијом подсетила је у каквом је стању планета на којој живимо. Указала је на проблеме екосистема, загађење насељених места и како побољшати квалитет животне средине. Након презентације, ученици су урадили паное који ће бити изложени у холу школе.
 • 23.04.2015. Под диригентском палицом наставнице српског језика Маје Ђорђевић обележен је Светски дан књиге. Активност „Читам и причам“ укључила је све ученике наше школе. Они су размењивали мишљења и утиске о прочитаним књигама и међусобно препоручивали нове и занимљиве садржаје из различитих области.
 • 15.05.2015. На спортском терену матичне школе у Миљковцу одржан традиционални крос РТС-а на којем су учествовали ученици млађих и старијих разреда.
 • 18.05.2015. Представници фирме за безбедност и здравље на раду „M Sistem“ одржали предавање о противпожарној заштити ученика.
 • 19.05.2015. У матичној школи у Миљковцу одржано је такмичење у караокама на којем су учествовали ученици од петог до осмог разреда.
 • 22.05.2015. ОШ „Лела Попивић“ је по десети, јубиларни пут, била домаћин фестивала поезије младих, неафирмисаних песника под називом „Песнички Миљковац Љубе Станојевића“. Организатор смотре и ове године била је градска општина Црвени крст, Нишки културни центар и чланови књижевног клуба „Љуба Станојевић“. Стручни жири ове године направио је преседан и уместо једног победника изабрао петоро младих песника којима ће, као награда, бити штампана заједничка збирка песама.
 • 03.06.2015. Активност предшколске групе из Палиграца. Са васпитачицом Миленом Костадиновић наши предшколци успешно су презентовали тематску јединицу „Годишње доба – лето“.
 • 04.06.2015. Годишњи тест из математике за ученике шестог разреда.
 • 05.06.2015. Годишњи тест из математике за ученике четвртог разреда.
 • Ученици 8. разреда и полазници 3. циклуса основног образовања одраслих у Миљковцу и КПЗ-у полагаће завршни испит 15, 16. и 17. јуна 2015. године по следећем распореду:
 1. 15.06.2015. године – српски језик од 10.00 до 12.00 часова
 2. 16.06.2015. године – математика од 10.00 до 12.00 часова
 3. 17.06.2015. године – комбиновани тест од 10.00 до 12.00 часова
 • Пуно успеха и среће на завршном испиту желимо нашим осмацима и полазницима трећег циклуса основног образовања одраслих!